2010-06-18

Mexic vs Voronin!

Aseara m-am uitat la disputa aprinsa intre selctionata de fotbal a Mexicului si ex-"prezidentul" tarii Vladimir Voronin. Disputa aprinsa fiindca imi ardea in mana telecomanda de la TV, alternand intre PubliKKaTV si Moldova1. Nu puteam sa ma decid intai la ce sa ma uit – de aici tara arde, baba se piaptana, iar “bydla”-electoratul se uita la fotbal si ii in c.. de politiKa - asta pe de o parte, iar ai nostrii disputau foaia de drum in optimi cu francejii - pe de alta parte (ai nostri asta sunt mexicanii, deoarece avem ceva in comun – din tarile latine Mexicul e cea mai vestica, iar Moldova e cea mai estica, pe cand francejii sunt mai inruditi cu arbitrii meciului din lumea araba :-), decat cu noi).
Nu cu mult timp inaintea inceperii partidei de fotbal am aflat din "unele surse demne de inredere care au solicitat anonimatul" ca inceperea jocului era pusa in pericol - fotbalistii afro-europeni si arabi ai echipei franceze au fumat aproape toata iarba de pe teren, iar mexicanii au inspirat mai tot "praful alb" de pe tusele gazonului, insa gratie organizatorilor conditiile tehnice au fost restabilite in cel mai scurt timp. Din acest motiv suspansul era si mai mare in ambele cazuri. La inceput ambele tabere jucau inert: mexicanii ii studiau pe franceji iar Voronin inca nu se dezghetase (sau inca nu se trezise, ca si francejii). Insa peste 10-20 de minute Voronin, si cucosii galici, si-a luat viteza – si-a spus cuvantul experienta in domeniu si a inceput a juca mai profesionist, asa cum si francejii au dominat putin Mexicul. Dar, in fine, varsta, oboseala si le-au luat pe-ale sale - francejii au inceput a juca in van, parand departe pe langa poarta, nimerind des in out si off-side, Domenech l-a scos la incazire pe Thierry HENRY, dar mai apoi a uitat de el (mi se pare ca “sclerosa” se numeste astfel de il-fenomeno), precum si Voronin a trecut de la alegeri si constitutie la “oligofrenia” lui Chirtoaca si “burta” lui Diacov. De aici au aparut si greselile fatale (pentru francezi eri, pentru Voronin - forte degraba).

Rezultatul final a fost pe merite – Mexicul a castigat prin vointa, prin careva naivitate romantica, prin increderea in sine si prin superbul spirit de echipa. Iar francejii au primit si ei ce au meritat – inca o plama peste obrazul autoincrezut si orgolios, concluzia ca sangele trebuie reinnoit in mare parte, nu numai asa de forma, ci cu profesionisti, nu cu oameni dupa feng-shui sau horoscop, presedintele de partid al selectionate frantei, ca si antrenorul de baza al PCRMului trebuie sa plece. Sa plece odata si pentru totdeauna la pescuit si vanatoare sau la facut vin. Daca Domenech deja a pierdut totul (cu toate ca mai crede in minuni, precum si in horoscop), Voronin mai are de spus ultimul cuvant, insa mai bine ar tacea si in istorie (mai putin sifonat) ar ramanea...

Hai Mexic! Hai inainte! Tineti-o tot asa! Si nu va imbatati cu apa rece, fiindca inca nu ati castigat guvernarea in paly-off, si sa nu aveti tupeul de a va certa intre voi ca sunteti din partidele celor ce joaca in europa sau celor ce joaca acasa, celor tineri contra celor experimetati!

Iar noi (speactatorii de rand) vrem SPECTACOL si paine scumpa (nu de 16 kopeici) si calitativa si un salariu mare ca sa putem cumpara primele 2oua. Just football, nothing personal!

9 comentarii:

  1. Interesant... :) Doar ca eu doar la meci m-am uitat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici meciul, nici pe Voronin nu l-am urmarit...straniu..ambele lucruri mi se pare indepartate de realitate

    RăspundețiȘtergere
  3. Denis, poate si o fi ambele rupte de realitate .. dar ambele impreuna isi aduc un raport considerabil la realitatea din MD (Voronin prin regizarea PCRMului, football-ul prin atragerea oamenilor de partea sa in detrimentul politicii ;) )

    RăspundețiȘtergere
  4. Comunismul e ca o comoara adica trebuie ingropata cat mai adanc sa nu mai apara.

    RăspundețiȘtergere
  5. da, Voronin a făcut show

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar de comunismul lui Gorbaciov ce spui, ]n compara'ie cu [la al lui Putin ;i Medvedev

    RăspundețiȘtergere
  7. Eseu de la liceu.
    Mai indraznet!
    /Sugestie/ Poate vezi horoscopul lui Voronin? Mai stii?..

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim (20 iunie 2010, 15:26)
    Wow! Multumesc de commentariu - e o onoare mare pentru mine, fiindca eu nici liceul nu il am - eu deodata la zavod m-am dus - prastoi rabocii ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. se scrie francezii nu francejii omule

    RăspundețiȘtergere